1

View Of House From The Street

2

Stairs In Hallway

3

Kitchen Dining Area

4

View From Utility

5

First Floor Hallway

6

Playroom

7

View Towards Entry Courtyard

8

Side Elevation

9

Ground Floor Plan

10

First Floor Plan

11

Section Through Courtyard And House

12

1:100 Card And Iroko Model Of House

13

1:100 Card And Iroko Model Of House

English

Hibbertia

The house is located in Margaret River, Western Australia. The clients for the house had a narrow plot and requested that their future house would have as much outdoor space as possible for the family to utilise and enjoy. As a response to this request, the concept for the design of the house evolved around the idea of making a series of external spaces; a garden for the children to play in, a vegetable patch, a space to eat in the evening and a deck to the north. The massing of the house and garage is broken down into three volumes which form the periphery to these external spaces. On arrival you move through the front garden and a series of controlled courtyard spaces, before entering the house. On entering the hallway you move up to a raised living space which takes advantage of the view of the jarrah forest to the north. Upstairs, the bedrooms are organised in a narrow volume to enhance cross ventilation and eliminate the use of mechanical cooling systems.

Gaeilge

Hibbertia

Tá an teach lonnaithe in aice le Abhainn Margaret, in Iarthar na hAstráile. Bhí láthair cúng ag na cliantaí agus d'íarradar go mbeadh an mhéid spás taobh amuigh ar féidir a chur ar fáil ag a dteach amach anseo d'úsáid an teaghlaigh agus chun taitneamh a bhaint as. Mar fhreagra ar an iarratas seo, d'fhás coincheap dearadh an tí mórthimpeall an smaoineamh sraith spásanna taobh amuigh a thógáil, gairdín do leanaí súgradh ann, garraí glasraí, áit le h-ithe um thrathnóna agus deic ó thuaidh. Tá mórdhlúthú an tí agus an gharáiste bríste síos i dtrí toirt spása a chruthaíonn an imlíne do na spásanna seachtracha seo. Ag sroicheadh,an tí bogann tú tríd an gháirdín chun tosaigh agus tríd sraith spásanna clósa órdaithe a fhaigheann buntáiste radhairc na Foraoise Jarrah ó thuaidh. Thuas staighre, tá na seomraí codhlata éagraithe i dtort cúng chun an trasaerú a chur chun cinn agus úsáíd córais meicniúil a dhíbriú.

+ + +

Design Collaborator — Tony Murray
Photography — Seán Antóin Ó Muirí
Structural Engineer – Margaret River Structural Engineering
Environmental Consultant — Rory Martin
Client — Private
Project Area — 249m²
Site Area — 0.054 Hectares
Design — 2012-2013
Construction — 2014-2015

+ + +

Next Project


PROJECTS
SERVICES
ABOUT
CONTACT



Site design by dk

© fuinneamh workshop